El próximo día 15 de marzo en consonancia con el día mundial del consumo responsable, el Club Básquet L´Hospitalet lanza su guía de 10 consejos para el Consumo Responsable CBL´H
Faci's algunes preguntes abans de consumir. Necessito el que vull comprar? És una compra compulsiva? Quants tinc ja? Quant ho usaré? Quant em durarà? El mateix caldria qüestionar-se en fer la compra setmanal per evitar el desaprofitament d'aliments.Pensi en el tipus de comerç al que es vol afavorir. Sempre és millor consumir productes de proximitat, ecològics o de comerç just, productes naturals i productes reciclats són les millors opcions mediambientals i socials.Pregunti sobre el producte i sobre les repercussions socials i mediambientals durant la seva fabricació. Està en el seu dret de demanar informació. No oblidi que darrere de cada producte hi ha persones i famílies que ho elaboren. També hi ha diferents formes de producció que contribueixen a preservar la naturalesa.Busqui alternatives que minimitzin l'explotació dels recursos naturals, que li permetin estalviar i ser ecològic. Entre unes altres estan el consum col·laboratiu, els intercanvis, la compra de segona mà, la reparació o la reutilització.Faci un bon manteniment de les coses i, en acabar la seva vida útil, tingui en compte les possibilitats de reciclar els materials dels quals estan fetes.
No al desaprofitament d'aliments. Segons la Comissió Europea, cada any es desaprofiten més d'1.300 milions de tones d'aliments a tot el món. Aquesta realitat es podria evitar si els hàbits de compra i consum anessin més compromesos. #ComparteLoQueImporta és la campanya de Mans Unides, iniciada fa tres anys, que reclama major accés als aliments, una producció més sostenible i propostes contra la pèrdua i el desaprofitament d'aliments.Exigir transparència a les principals marques de calçat i empreses tèxtils perquè compleixin els drets laborals. La Campanya Roba Neta engegada per Setem busca col·laboradors que facin arribar els seus missatges i reivindicacions, signatures urgents per pressionar la presa de decisions d'algunes companyies tèxtils i donants per mantenir la campanya activa.Comprar regals per canviar les coses. És la proposta que fa medicusmundi amb el seu original Mundibox, una caixa d'experiències similar a les del mercat, amb la novetat que totes les activitats que ofereixen han estat donades per empreses, ONG o persones voluntàries.Consumir d'una forma més ètica. A través de la guia 'Trucs per a una vida ressò-friendly' que publica Oxfam Intermón, es pot aprendre a ser un consumidor responsable, evitar el desaprofitament alimentari i practicar un oci sostenible.Viatjar de forma més sostenible, solidària i alternativa. Es pot fer turisme de la mà d'entitats com Tumaini, que organitza viatges solidaris afavorint la trobada entre persones voluntàries i recaptant al seu torn diners per a projectes educatius i mediambientals.